Për kolinën mund të mos flitet aq shpesh sa mikronutrientët e tjerë, por ajo është një vlerë ushqyese që duhet të merret dhe të mos neglizhohet.
Edhe pse teknikisht nuk është një vitaminë apo një mineral, kolina luan një rol jetik në një sërë funksionesh trupore, që nga përmirësimi i shëndetit të trurit deri tek formimi i ADN-së.
Kolina është çuditërisht e vështirë për t’u gjetur në markat më të zakonshme të multivitaminave, dhe shumë nuk marrin mjaftueshëm prej saj.
Më poshtë AgroWeb.org ju njeh me arsyen se pse kolina është kaq e rëndësishme për shëndetin tuaj dhe ushqimet e pasura me kolinë që përmbushin nevojat e trupit tuaj.
Çfarë është kolina dhe pse është e rëndësishme për shëndetin
Pavarësisht se nuk futet as në kategorinë e vitaminave dhe as atë të mineraleve, kolina është një mikronutrient i tretshëm në ujë, më së shpeshti i grupuar në familjen e vitaminave B dhe është konsideruar si një lëndë ushqyese e rëndësishme për shëndetin.
Kolina shërben për të mbrojtur qelizat dhe i ndihmon ato të komunikojnë me njëra-tjetrën.
Ajo është gjithashtu e nevojshme për të sintetizuar neurotransmetuesin acetilkolinë, i cili rregullon ritmin e zemrës, presionin e gjakut dhe tkurrjen dhe relaksimin e t muskujve, duke përfshirë ato që rreshtojnë sistemin tonë gastrointestinal.
Ky neurotransmetues është një lojtar kryesor në sistemin nervor, veçanërisht në tru, duke ndihmuar kujtesën, humorin, mësimin dhe fokusin.
Hulumtimet madje tregojnë për një lidhje midis kolinës dhe përmirësimit të funksioneve njohëse dhe kujtesës.
Kolina ndihmon në formimin e ADN-së. Në fakt, mungesa e saj lidhet me modifikimin e ADN-së dhe strukturës së kromozomeve, si dhe ndryshimet në shprehjen e gjeneve.
Është gjithashtu një komponent kyç i formimit të vitaminës B në trup, veçanërisht për folatin dhe B12, kritike për zhvillimin e shëndetshëm dhe metabolizmin.
Një tjetër funksion dallues i kolinës është të ndihmojë mëlçinë të nxjerrë kolesterolin. Në fakt, ka lidhje të dokumentuara të mungesës së kolinës me sëmundjen e mëlçisë së dhjamosur.
Edhe pse ende nevojiten më shumë kërkime për të vërtetuar plotësisht shkakun, studimet paraprake kanë zbuluar një lidhje midis marrjes së mjaftueshe të kolinës me zvogëlimin e rrezikut për sëmundjen e Alzheimerit.