300 g arra të bluara,
– 150 g biskota të bluara,
– 150 g çokollatë,
– 6 lugë griz,
– 150 ml vaj,
– 5 lugë sheqer,
– rreth150 ml ujë,
– 12 pestë për bakllava.
Shurupi:
– 700 ml ujë,
– 600 g sheqer.
Tjetër: vaj dhe ujë për lyerje të koreve (bashkë 100 ml).
Udhëzim:
Në fillim bëjmë shurupin, sepse ai duhet patjetër të jetë i ftohur.
Qesim sheqerin në ujë që të vlojnë dhe të zihen rreth 15 minuta, që të bëhet shurup i dendur, të cilin do t’ia qesim sipër bakllavasë.
E lëmë që të ftohet tërësisht dhe pastaj përgatisim bakllavanë për pjekje. I përziejmë të gjithë përbërësit e bakllavasë, i ngjeshim me ujë dhe vaj të cilët i kemi theksuar në përbërës.
Duhet që të përftohet masë jo shumë e fortë por e bashkuar mirë. Duhet vendosur peta e parë dhe duhet lyer me ujin e përzier me vaj (i theksuar nën “Tjetër”), dhe duhet të qitet peta e dytë të cilën më pak e lyejmë edhe nëpër skaje vëmë 1/6 e përbërjes të cilën e kemi tundur.
I mbështjellim skajet, që me rastin e pjekjes të mos rrjedhin. Kështu veprojmë me të gjitha 6x nga 2.
I radhisim në tepsi të lyer me vaj dhe e vëmë që të piqet në 220 gradë në furrën e nxehur më parë derisa bakllavaja të marrë ngjyrën e artë në të verdhë deri në të gështenjtë të shkëlqyeshme.
E nxjerrim bakllavanë dhe i qesim sipër shurupin e ftohur dhe e lëmë që të ftohet plotësisht, dhe pastaj e shërbejmë.
Shijojeni, – transmeton Telegrafi