SHOWBIZ

Kafe e ftohtë apo e nxehtë?! Zbuloni çfarë thonë studimet…

A ka dallime kimike midis kafesë së nxehtë dhe kafesë së ftohtë? Sipas studiuesve në Universitetin Thomas Jefferson, jo shumë shkencë është gërmuar në këtë temë, pjesërisht sepse prodhimi i ftohtë ka qenë një tendencë më e fundit, por është diçka që ata janë përpjekur ta arrijnë deri në fund.

Dhe së fundmi, ata shikuan në mënyrë specifike rolin që luajnë pjekjet e ndryshme në rezultate.

Për studimin e tyre, studiuesit krahasuan faktorë si nivelet e aciditetit, antioksidantëve dhe kafeinës si në kafenë e ftohtë ashtu edhe në atë të nxehtë në një sërë pjekjesh nga drita në errësirë.

Është interesante se kafeina mund të jetë gjëja e parë që shumë njerëz mendojnë kur konsumojnë një filxhan kafe, por ky studim gjeti pak dallime në nivelet e kafeinës në të gjithë pjekjen ose temperaturën, përveç asaj që kafeja e nxehtë zakonisht kishte nivele pak më të larta të kafeinës sesa birra e ftohtë dhe pjekja e lehtë kishte nivele pak më të larta të kafeinës. Në vend të kësaj, dallimet më të mëdha ishin në antioksidantë dhe aciditet.

“Kafja e nxehtë nxjerr më shumë antioksidantë nga e ftohta dhe ky ndryshim rritet me shkallën e pjekjes”, shpjegoi Niny Z. Rao, hetuesi kryesor i projektit, në shpalljen e rezultateve përmes Shoqatës Amerikane Kimike.

Me fjalë të tjera, kafeja e nxehtë dukej se kishte një nivel konstant të aktivitetit antioksidues pavarësisht nga pjekja, ndërsa aktiviteti antioksidant në kafenë e ftohtë ishte pak më i ulët për pjekjet e lehta dhe vazhdoi të zvogëlohej ndërsa pjekja bëhej më e errët.

Si rezultat, në teori, Rao thotë se një kafe e nxehtë e pjekur e errët mund të jetë më e shëndetshme se një kafe e pjekur e errët e ftohtë.


Top Channel

Related posts

“Inteligjenca Artificiale është më e rrezikshme se sa ngrohja globale”, thotë Hinton

admin

Foto të Papa Françeskut bëhen virale në rrjet, por ka diçka që nuk shkon

admin

Google po përgatit një armë sekrete kundër ChatGPT

admin

Leave a Comment