Ekspertët thonë se të siguroheni që jeni të hidratuar siç duhet dhe që trupi juaj ka energji të mjaftueshme është thelbësore për të iu ndihmuar të përballoni ndikimin fizik të nxehtësisë ekstreme.
Mos hani vakte të mëdha e të rënda
Tretja krijon nxehtësi, dhe konsumimi i sasive të mëdha të ushqimeve të pasura mund të jetë e vështirë për trupin ti tretë, tha Leigh A. Frame, drejtor i mjekësisë integrative në Universitetin George Washington. “Nëse jeni duke luftuar për të tretur ushqimin, trupi juaj në fakt po krijon më shumë nxehtësi”, shkruan Washington Post.
Ngrënia e një vakti të rëndë kur është me të vërtetë nxehtë mund t’ju bëjë gjithashtu të ndiheni më të plogësht dhe të lodhur sepse trupi juaj po përpiqet të bëjë shumë punë përnjëherë. Në vend të kësaj, ekspertët rekomandojnë të hani më shpesh vakte më të lehta gjatë gjithë ditës dhe të përqendroheni në ushqimet hidratuese që mund të jenë më të lehta për t’u tretur, si trangujt dhe shalqiri. Këto dyja do të ju bëjnë të ndjeheni më energjik dhe të mos ndjeni plogështi gjatë ditëve të nxehta.
Sasia e madhe e kafeinës është e keqe për ditët e nxehta
Pijet me sasi të mëdha kafeine, si pijet energjike, mund të jenë dehidruese sepse ju bëjnë të urinoni më shumë. Kjo varet edhe nga sasia e kafeinës në to. Për shembull, sasia e kafeinës në një filxhan kafeje nuk është aq e madhe.
Ushqimet dhe pijet e ftohta në akull po konsiderohen të jenë zgjidhja nga ekspertët. Ftohja në një ditë të nxehtë me akullore ose një pije të akullt mund t’ju japë lehtësim të përkohshëm.
Por edhe konsumimi i shumë ushqimeve apo pijeve të ftohta në një ditë të vetme mund të ulë temperaturën tuaj thelbësore. Trupi juaj mund të përgjigjet duke u përpjekur të ngrohet përsëri, gjë që mund të shterojë energjinë tuaj dhe t’ju bëjë të ndiheni më të ngrohtë në afat të gjatë. Përveç kësaj, shumica e akulloreve përmbajnë bulmet, gjë që mund të jetë e vështirë për shumë njerëz për t’u tretur.
Hani fruta dhe perime
Ushqimi mund të jetë një burim i madh hidratimi. Ndryshe nga ushqimet e përpunuara, të cilat zakonisht nuk përmbajnë shumë ujë dhe mund të jenë më të vështira për t’u tretur, shumë fruta dhe perime janë plot me ujë dhe ushqim.
Ekspertët rekomandojnë ngrënien e prodhimeve me përmbajtje të lartë uji, si manaferrat, shalqiri, trangujt, domatet, selino dhe specat. Ndërsa sallata e gjelbër dihet se përmban shumë ujë, disa “të gjelbra” më të errëta si kale dhe spinaqi mund të jenë gjithashtu hidratuese.
Këto ushqime kanë përfitimin e shtuar që nuk kanë nevojë të gatuhen, kështu që ju mund të reduktoni sasinë e nxehtësisë që gjenerohet brenda shtëpisë suaj.